AGILITY

Agility on ihmisen ja koiran yhteistyöhön perustuva kaiken ikäisille ihmisille sopivaliikuntamuoto. Ohjaaja ohjaa koiran suorittamaan radalla olevat esteet liikkumalla, kehonsa liikkein ja ääntään käyttäen. Parhaimmillaan agilitysuoritus on ohjaajan ja koiran saumatonta yhteistyötä josta molemmat nauttivat. Agility on koirien esteratakilpailu, joka kehitettiin alunperin näytöslajiksiesteratsastuksen pohjalta Englannissa 1970-luvulla. Lajissa ihminen ohjaa koiran läpi tuomarin suunnitteleman radan virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti koskematta koiraan ja esteisiin.

Agilityn voi aloittaa niin puhdasrotuisen kuin x-rotuisenkin terveen koiran kanssa. Agilityssa menestyminen vaatii koiralta hyvää fyysistä kuntoa, yhteiskuntakelpoisuutta sekä toimintakykyä. Lisäksi ensiarvoisen tärkeässä asemassa on toimiva yhteistyö ohjaajan kanssa. Agilitya harrastetaan nykyisin kaikissa maanosissa ja lähes joka maassa. Suomessa agilitya on harrastettu vuodesta 1986 lähtien. Lajin suosio on vahvassa nousussa, ja nykyisin agilityn harrastajia on Suomessa jo yli 13 500. Suomi on kansainvälisillä arvokisamitaleilla mitattuna yksi maailman menestyneimmistä agilityurheilumaista yhdessä Sveitsin, Yhdysvaltojen, Ranskan ja Venäjän kanssa.


Lähde. Suomen Agilityliitto ryhttps://www.agilityliitto.fi/agility-lajina/


Mille roduille laji sopii?
Laji on avoin kaikille koiraroduille ja myös sekarotuisille.
Agilityssä menestyminen edellyttää koiralta yhteiskuntakelpoisuutta, hyvää fyysistä kuntoa, toimintakykyä ja ennen kaikkea hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa.
Agility edellyttää hyvää fyysistä kuntoa myös koiran ohjaajalta.

Mikä on lajin tarkoitus?

Lajin tarkoituksena on kehittää koiran toimintakykyä ja älykkyyttä siten, että se suorittaa kilpailuradalla erilaisia esteitä. Agility on kasvattava, urheilullinen kilpailumuoto, joka parantaa koiran yhteiskuntakelpoisuutta.

Miten kilpaillaan?

Agilityssä koirat jaetaan kolmeen tasoluokkaan, joista 1-luokka on tarkoitettu aloitteleville kilpailijoille. Ykkösluokassa menestyneet nousevat 2-luokkaan ja siinä menestyneet vuorostaan 3-luokkaan. Tasoluokkien eroina ovat radan pituus ja sen vaikeusaste sekä koiran suoritusnopeus, jota käytetään ihanneajan määritykseen.


Kaikissa tasoluokissa koirat jaetaan säkäkorkeuden perusteella viiteen kokoluokkaan: pikkumini-, mini-, medi-, pikkumaksi- ja maksiluokkaan. Pikkumini-koiran säkäkorkeus on alle 28 cm, minin alle 35 cm, medi-koiran säkäkorkeus 35-42.99 cm, pikkumaksin 43-47,99 cm sekä 48- 49.99 ja maksi-koiran säkäkorkeus on vähintään 50.

Lajin harjoittelun voi aloittaa jo nuorella, terveellä koiralla, mutta liikaa rasitusta tulee välttää. Agilityseurat järjestävät alkeiskursseja, joille kannattaa osallistua vasta, kun koiran luusto on täysin kehittynyt. Kilpailevan koiran täytyy olla vähintään 18 kuukauden ikäinen, terve, tunnistusmerkitty ja rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti. Koiran tulee myös olla perustottelevainen.


Kuinka pääset kilpailemaan?

Ohjeet löytyvät täältä:

https://www.agilityliitto.fi/kilpailut/kuinka-kilp...

Historiasta

Agility on koiraharrastuslajina suhteellisen nuori. Sen historia ulottuu 1970-luvun Englantiin, jossa sen kehittivät John Varley, Peter Meanwell ja Peter Lewis esteratsastuksen pohjalta näytöslajiksi. Agility nähtiin ensi kertaa kuuluisassa Cruftsin koiranäyttelyssä vuonna 1978, ja muutamassa vuodessa laji levisi ympäri Brittein saarta. Suomeen agility saapui vuonna 1986, jolloin se esitettiin näytöksenä Helsingin Messukeskuksen koiranäyttelyssä.

Ensimmäiset viralliset yksilökilpailut pidettiinvuonna 1989. Lajin suosio kasvoi räjähdysmäisesti sen jälkeen, kun Suomen Kennelliitto järjesti agilityn maailmanmestaruuskilpailut vuonna 2000 Helsingin jäähallissa.

Lähde: Suomen Kennelliitto