RallyToko

Tiedustelut mjpalmu (a) gmail.com

RALLY-TOKO

© Maria Palmu 2023

Rally-toko kehitettiin aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekämuiden koirien läheisyydessä. Rally-tokon on lajina tarkoitus sopia kaikille ihmisille ja kaikille koiraroduille ja sitä voiharrastaa myös pyörätuolilla liikkuen.

Rally-toko on alokasluokassa vielä helppoa ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella mahdollisimman matala. Ylemmissä luokissa riittää sitten haastetta tavoitteellisemmillekin ohjaajille ja kouluttajille. Laji sopii myös mainiosti yhteistyön ja kontaktin parantamiseen, iloiseen temppujenopettamiseen ja aktivointiin. Sitä on helppo harjoitella itsekseen myös kotona ja lenkkienohessa. Lajia voi harrastaa niin sisällä kuin ulkonakin. Se tarjoaa hyvää fysiikkatreeniä koiralle etenkin ylemmissä luokissa, missä tehdäänpyörähdyksiä eri suuntiin, takapään käyttöä, peruutusta ja seuraamista myös oikeallapuolella. Eläköityvien agilitykoirien vanhuuspäivien iloksi se on myös mitä mainiointaaktivointia! Tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkkapaikka tai asennon millintarkka suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksenajan. Virallisissa kilpailuissa kisasuorituksen aikana koiraan ei saa koskea eikä sitä saa palkata. Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkyltistä. Kylttejä on radalla10–20 kpl 3-5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän. Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä houkutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.


Rally-tokossa on neljä luokkaa: alokasluokka (ALO) avoin luokka (AVO) voittajaluokka (VOI) mestariluokka (MES). Näistä alokasluokka suoritetaan taluttimessa ja muissa luokissa koira suorittaa radan vapaana. Kilpailussa mitataan myös koirakon radan suorittamiseen kulunut aika. Tulos merkitään pöytäkirjaan ja kilpailijan kilpailukirjaan. Tulokset näkyvät Kennelliiton Omakoirassa. Koirakon saavutettua luokassaan kolme vähintään 70 pisteen hyväksyttyätulosta, on sen siirryttävä seuraavaan tasoluokkaan. Kolmesta hyväksytystä tuloksesta luokassaan koirakolle myönnetään koulutustunnus RTK1-4. Hyväksytty tulos on vähintään70 pistettä maksimipisteiden ollessa kaikissa luokissa 100 p. Pistevähennyksiä tuomitaan paitsi väärin suoritetuista liikkeistä myös esimerkiksi taluttimen kiristymisestä, liiallisesta vinoudesta, haluttomuudesta ja hitaudesta, nuuskuttelusta, kyltteihin tai houkutukseen koskemisesta tai liian kovasta komentamisesta. Kehuminen sen sijaan on sallittua ja jopa toivottavaa koko suorituksen ajan!

Viralliset kilpailut löytyvät kaikki Suomen Palveluskoiraliiton virallisesta järjestelmästä eli Virkusta.
Kilpailut löytyvät myös kirjautumatta
Jokainen kisaava koira tarvitsee Suomen Palveluskoiraliiton lisenssin, jonka saa Virkusta


Kilpailuja käydään pohjoismaista myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Ruotsin rally-toko

https://www.skk.se/sv/prov-tavling/olika-prov-och-


Tanskan rally-toko


Norjan rally-toko


Pohjoismaiden rally-tokosta